5 sandheder om mavefedt og fedtvæv

Der findes mange myter om genstridigt mavefedt. Vores vægttabslæge, Kristoffer, forsker i fedtvævsfunktion, og har samlet 5 sandheder om mavefedt, som han deler her:

 1. Lokation af fedt er afgørende for sundheden
  Fedtet lokaliseret omkring organerne, også kaldt det viserale fedt, er langt farligere end fedt under huden, som kaldes det subkutane fedtet. Fedt omkring maven, både viseralt og subkutant fedt, er langt farligere end fedt lokaliseret omkring hofterne. Fedt omkring hoftepartiet er langt hyppigere hos kvinder, og fravær af fedt omkring hofterne er forbundet med øget risiko for hjertekarsygdomme.

 2. Fedtsugning giver ikke bedre stofskifte
  Hvis man får fjernet fedtceller fra maven eller andre steder under en fedtsugning, bliver risikoen for hjertekarsygdomme ikke reduceret. Og livslængden bliver heller ikke forlænget af det. De fleste tager samme mængde fedt på igen efter få år. Dette er i kontrast til operationer som gastric bypass og gastric sleeve, som har vist at øge levealderen med omkring 3 år.

 3. Fedtceller er ikke blot et lager for fedt
  Fedtceller er traditionelt blevet anset som et lager af fedt uden specielt stor indflydelse på kroppens funktion. Det seneste årti har synet ændret sig drastisk i takt med at forskning har gjort det klart, at fedtcellerne hjælper kroppen på mange måder. De udskiller hormoner, som er med til at regulere appetit, insulinfølsomhed og betændelse i kroppen.

 4. Mavebøjninger fjerner ikke mavefedt
  Mavebøjninger som isoleret træningsøvelse fjerne ikke dit mavefedt. Hvis man gerne vil af med mavefedtet ved hjælp af træningsøvelser alene, er man bedst tjent med en kombineret tilgang med både træning, der får pulsen op, og træning, der opbygger muskelmasse i hele kroppen.

 5. Antal fedtceller er bestemt hos voksne
  Flere studier tyder på, at antallet af fedtceller bliver bestemt mens man er barn. Dette er vigtigt af flere årsager. For det første er det vigtigt, at man ikke er overvægtig i barndommen. For det andet betyder det, at de fedtceller man har som voksen, kun kan indeholde en begrænset mængde fedtstof. Når fedtcellerne bliver for store, overstiger deres kapacitet til at lagre fedt og det ender i blodet og senere omkring andre organer. 

Udfyld formularen og bliv kontaktet